17 Kasım 2014 Pazartesi

Kişisel Çay Tarihim



Çay..  İlk tanışmam anaokuluna giderken oldu. Önüme içmem ve muhakkak kemiklerimi güçlendirmem, boyumu uzatmam için konan uzun beyaz cam bir bardak içinde dolu olan beyaz sıvı yerine, hemen yanı başımda oturan dedemin önünde, ağzı geniş fildişi renginde bir porselen fincana konmuş kahverengi sıvı, sıvının üzerinden yukarı doğru tüten duman ve dumanın üflediğim yere göre yön değiştirmesi; ister istemez kemiklerimi ve büyümemi sağlayacağı vaat eden beyaz sıvıya –zaten olmayan- ilgimi kaybetmeme ve üzerinde dumanı tüten o kahverengi sıvıdan içmeyi istememe neden oldu. 

Ancak, anneanne-dede disiplini –sevgisi, şımarıklığı- şemsiyesi altında büyüyen her çocuk gibi, çay için güçlü isteğim, doğrudan çaya erişimimi sağlamaya yetmedi. Dedemin önerisi, artan direncim karşısında süt ve çayı karıştırmak şeklinde olmuştu. Aradan yıllar geçtikten sonra, süt ve çay kombinasyonunun bir İngiliz geleneği olduğunu ve 1997 yılına kadar İngiliz yönetimi altındaki Hong Kong’da bunun siyah çayı inceltmek için kullanılan bir yöntem olduğunu ve “(nai-cha / milk tea) olarak tüketildiğini öğrenecektim.  

Büyüdükçe çaya olan ilgim ve sevgim devam etti. Pek çokları için kahve türevleri, sınav zamanının en iyi dostu iken, çay, günlük yaşamımdaki dost sohbetlerinin yanı sıra, vize ve final dönemlerimde de bana eşlik etmeye devam etti. 

Ancak çay çeşitlerinin varlığını kavramam ve bu çeşitliliğe olan ilgimin artması 2009 yılı sonunda Pekin’de geçirdiğim bir ayın sonunda gerçekleşti. Pekin ve Şanghay'daki çay dükkanlarında 200’den fazla çeşidi olan çaylar ve izlemesi son derece enteresan olan çay seremonileri  beni yeni ve çok merak ettiğim bir dünyanın içine soktu. 

O yıllardan bugüne çaya dair her geçen gün yeni bir şeyler öğrenmek, denemek, paylaşmak ve nihayetinde bir çay gurmesi olmak ise yeni bir amaç haline geldi benim için. Bu konuda kapsamlı bir Türkçe blog’un olmaması nedeniyle, “çay hakkında herşey”i bilmek isteyenler için böyle bir blog oluşturmak istedim. 

Keşif sürecimden sizlerin de keyif almanız, bir demlik çay eşliğinde paylaşımlarımızın bol olması dileğiyle..



2 yorum:

  1. Bu güzel paylaşım için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim. Takibiniz için ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil