17 Kasım 2014 Pazartesi

Çay dediğimiz şey..

Pek çok dilde "çay" dediğimiz, sohbetimize, mevsimimize sıcak ve soğuk formlarıyla eşlik eden bu muhteşem içeceğin kökeni, aslında Camellia sinensis adlı bitkiye dayanıyor. Camellia sinensis'in de, Çin'in özellikle yüksek ve nemli bölgelerinde yaklaşık 100 yıllık yapraklardan çay üretilmesini sağlayan camellia sinensis sinensis ile en çok 40 yıllık çay yapraklarından çay elde etmeyi sağlayan camellia sinensis assamica olmak üzere iki çeşidi var. Kökeni Çin'e dayanan camellia sinensis sinensis özellikle soğuk iklimlere dayanıklı olmasıyla biliniyor.

Çin'in yüksek rakımlı bölgelerinde, güneşin hafifçe yükselmeye başladığı erken saatlerde, al yanaklı Çinli teyzeler, günlük çay hasatı için çoktan tarlada yerini almış olurlar.. Çay toplama işleminin sabahın en erken saatlerinde yapılmasının amacı ince, narin çay yapraklarını güneşin yoğun etkisinden korumaktır.

En iyi kalite siyah çay ya da oolong çayının toplanması sırasında, Çinli teyzeler tıpkı yavrusunu severmiş gibi, narince yalnızca tomurcuk ve tomurcuğun yanındaki bir iki yaprağa zarifçe dokunarak toplar. Buna "ortodoks metod" ya da "en iyi toplama tekniği" denir. Daha düşük kaliteli çaylar için tomurcuğun yanı sıra çok daha fazla sayıda yaprak toplanır. Bazen, daha olgun yapraklar özellikle yeni yaprakların hemen yanına konur ki, yeni yapraklar temel besinleri emebilsinler.

Bugün dünyada 3.000'den fazla çeşidi bulunan çay, işte bu zahmetli, el emeğine dayalı toplama süreci sonrasında farklı işlemlere tabi olarak, sofralarımızda yerini bulur.

Çayın işlenme yöntemi çayın çeşidi ve niteliği hakkında bize en temel bilgiyi verir. Arkası yarın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder