Malum,
havalar soğudu.. Evde geçirilen akşamlar, izlenen filmler çoğaldı. Hem
sinemada, hem evde film izlerken yapılan - değişen pek çok şeye rağmen
değişmeyen - en temel aktivitelerden biri de patlamış mısır yemek.. Tabii bunun
da bir ritüeli var: ellerin mısırın olduğu derin kaseye daldırılıp gözleri
filmden ayırmadan rastgele ağzı bulma çabası ve kasedeki mısırın bitişinin yine
el yordamıyla anlaşılması.. Sonrasında
ise ortama sinen mısır patlağı kokusu..
İçinde
kavrulmuş pirinç olan ve bazı pirinç parçaları kavrulurken beyaz mısır
patlağına benzeyen bir çay var mıdır diye 100 kişiye sorsak, muhtemelen cevap
hayır olurdu, tabii bu soru Japonya dışında ya da Japonya’da yaşamamış birine
sorulduysa :)
Ancak Japonya’da son derece popüler bir çay olan Genmaicha, Japonların yeşil
çayı (sencha ya da bancha) ile kavrulmuş pirinci karıştırmaları sonucunda
ortaya çıkıyor. Pirinç kavrulurken bazı pirinç parçaları mısır patlağına
benzeyen bir hal alıyor, bu nedenle bazen Genmaicha “mısır patlaklı çay” (pop
corn tea) olarak da anlıyor.
Zamanında Genmaicha özellikle yaşamsal
gıdasını pirinç tüketerek sağlayan ve çay tarlalarında çalışan yoksul Japon
tarım emekçilerinin, doğrudan tüketmedikleri yeşil çayı çoğaltmak için
yarattıkları bir çay çeşidi konumundayken, bugün Japonya’da her kesim
tarafından zevkle tüketilen bir çay haline gelmiş.
Genmaicha içerken kendinizi tıpkı
sinemada, ya da evde film izlerken patlamış mısır yermiş gibi hissediyorsunuz.
Kavrulmuş pirincin tadını bilemediğimden belki, çaya sinmiş çok hoş bir
patlamış mısır kokusu var içerken çok net bir şekilde aldığınız.
Kanser, Alzheimer ve kalp hastalıkları ile
savaşta etkinliği bilimsel olarak kanıtlanan antioksidan polifenollerden bol
miktarda içeren yeşil çayın kendine has kokusunu çok sevmeyenler için “Yeşil Çaya Giriş 101” tadında bir
başlangıç olabilir patlamış mısır kokulu Genmaicha.
Genmaicha ya da yeşil çayların, akşam
saatlerinden önce günün her saatinde rahatlıkla tüketilebileceğini söyleseler
de, benim en sevdiğim zaman dilimi sabah kahvaltısından hemen sonra.
Genmaicha’nın tadına gelince, hafif,
meyvemsi, tatlı bir tadı var. Yeşil çayların genelinde olduğu gibi 80-85 derece
arasındaki bir sıcaklık ve yaklaşık 2 dakikalık demleme süresi Genmaicha ile
lezzetli bir yolculuğa çıkmak için yeterli.
Mutlu, sağlıklı haftalar :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder